recenze v Ego! Hospodářské noviny
Autor / Aleš Palán Datum / 11.7.2016

Kniha deníkových zápisů by se mohla jmenovat i Brněnský zápisník, ale Berlín je evidentně víc sexy. Mladá Češka prochází hlavním městem Německa a uchvacuje ji touha mnoha přesídlenců, aby jejich nový domov byl i hlavním městem Evropy, minimálně v její kulturní dimenzi. Berlín do jisté míry takový opravdu je, nicméně Kaprálová se přitom nedokáže zbavit pout s rodnou krajinou. Podstatná část jejích zápisků tak reflektuje návraty, cesty a historky ve vlacích. 
Autorka se rozhodně umí dívat kolem sebe, zároveň je nadána jemnou fantazií. Nechybí jí ani hlavní a nezbytná kvalita všech, kteří si vedou deník, tedy otevřenost. Kde však text Berlínského zápisníku drhne, je rovina komentování dobových reálií, zejména těch z české politiky. Kaprálová se nechává strhnout k povrchnímu a vzhledem ke svému odstupu na média a sociální sítě odkázanému mudrování. Jistě: na stránky deníku něco takového proniknout může, je ale úlohou editora, aby odstavce s jepičím životem nemilosrdně škrtal. Tady se to nestalo. 
Navzdory tomu je Zápisník poctivým svědectvím o skeptickém okouzlení, tápání a hledání jinakosti. Nalézt ji už musí každý sám. 

Krkoškova 739/19 613 00 Brno
tel./fax / 602 789 496, mobil / 775 216 596
dopisy@druhemesto.cz

© Druhé město, 2024
Tvorbu webu v Brně realizuje společnost Liquid Design, design Bedřich Vémola

Druhé město na Facebooku